ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Η Φλόγα ξεκίνησε για Ρίο - 100 ημέρες για τους Ολυμπιακούς Αγώνες


Η τελετή παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας στους διοργανωτές του Rio2016 (5-21/8/2016) έγινε, 100 ημέρες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και 30.000 θεατών το απόγευμα της Μ.Τετάρτης στο Παναθηναικό Στάδιο, με τη Φλόγα να καλύπτει πριν το τελευταίο μέρος της πορείας της από την Ακρόπολη.

Η λαμπαδηδρομία που ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη με την Αφή στην Αρχαία Ολυμπία και τον Λευτέρη Πετρούνια πρώτο λαμπαδηδρόμο, για 7 ημέρες κάλυψε την Ηπειρωτική Ελλάδα. Στο 1ο μισό μέρος ανέβηκε ως τα Βόρεια της χώρας (δείτε->εδώ) και στο 2ο συνέχισε με την κάθοδο προς το Μαραθώνα και την Αθήνα.

Η Φλόγα μετά τη Θεσσαλονίκη όπου την άναψε η Βούλα Πατουλίδου, πέρασε από Σέρρες, Δράμα, Καβάλα, Αλεξανδρούπολη, κατόπιν Κομοτηνή, Ξάνθη, Κατερίνη, Λάρισα, και ύστερα Χαλκίδα, Μαραθώνα απ' οπου μετά με τη Ρόζα Μότα ξεκίνησε προς την Αθήνα, ενώ ειδική τελετή έγινε στο στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου παρέστη ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος.

Ο Σύριος Πρόσφυγας Ibrahim Al Hussein παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα στο Ανοιχτό Κέντρο Φιλοξενίας Προσφύγων από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρο Καπράλο και έτρεξε ως Λαμπαδηδρόμος. Συνεχώς στο πλευρό του ήταν ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος που δήλωσε: «Είναι μία μεγάλη στιγμή για τον Ολυμπισμό και τους πρόσφυγες. Ο συμβολισμός της κίνησης να μεταφέρει ο Ιμπραϊμ την Ολυμπιακή Φλόγα στέλνει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση για το δράμα αυτών των ανθρώπων. Θέλω να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ που αποδέχθηκε την πρόταση μας να είναι ένας πρόσφυγας Λαμπαδηδρόμος, μεταφέροντας το ύψιστο σύμβολο του Ολυμπισμού.»

Ο Ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας ανεβασε τη Φλόγα στον Ιερό Βράχο, μαζί με άλλους Ολυμπιονίκες και στο Μουσείο της Ακρόπολης το βωμό άναψε ο άναψε ο ΓΓ της ΕΟΕ, Μανώλης Κατσιαδάκης. Ενώ 12 Ολυμπιονίκες (Δήμας, Κακλαμανάκης, Κοζομπόλη, Αϊνδιλή, Μπίμης, Κραβαριώτη, Μανιάνι, Συρανίδης, Πολύμερος, Μηγιάκης, Λαρά, Ρουμπέση) μπήκαν στο Καλλιμάρμαρο κρατώντας τις σημαίες της Ελλάδας και της Βραζιλίας, η παγκόσμια πρωταθλήτρια της κωπηλασίας Κατερίνα Νικολαϊδου ήταν μετά από 2200χλμ περίπου, η τελευταία δρομέας, και συγκινημένη άναψε το βωμό εντός του Σταδίου. Λαμπαδηδρόμοι μέσα στο Παναθηναικό Στάδιο ήταν ακόμα οι Ολυμπιονίκες Νίκη Μπακογιάννη, Ιωάννης Μελισσανίδης αλλά και η Νικόλ Κυριακόπουλου. 

Ο πρόεδρος της ΕΟΕ κος Καπράλος ανέφερε:

«Αισθανθήκαμε πραγματικό δέος όταν είδαμε το Ολυμπιακό Φως να γεννιέται, για ακόμα μία φορά, πριν από μία εβδομάδα, στο Ναό της Ηρας. Νιώσαμε την αύρα των προγόνων μας στο στάδιο της Αρχαίας Ολυμπίας, είδαμε Έλληνες και ξένους φίλους εντυπωσιασμένους από την μαγεία του χώρου και της υποβλητικής Τελετής Αφής της Φλόγας.
Η ανταπόκριση που είχε η Λαμπαδηδρομία, σε όλη τη διαδρομή της, ήταν εντυπωσιακή. Στα περίπου 2.200 χιλιόμετρα που συνολικά ταξίδεψε, βρήκε συγκινημένες, φιλόξενες καρδιές, πρόθυμες να δεχθούν τα διαχρονικά μηνύματά της για αγάπη, ειρήνη και φιλία. Μικροί, μεγάλοι, άνδρες και γυναίκες, βγήκαν στους δρόμους και κατευόδωσαν το ιερό Φως στο μακρύ του ταξίδι προς το Ρίο.

Το πέρασμα της φλόγας από τον καταυλισμό προσφύγων στον Ελαιώνα και ο Σύριος αθλητής που τη μετέφερε, έδωσαν στη φετινή Λαμπαδηδρομία ένα ξεχωριστό μήνυμα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών.
Είμαστε υπερήφανοι και ιδιαίτερα συγκινημένοι για τις μοναδικές στιγμές που μας χάρισε και πάλι η Φλόγα, αποδεικνύοντας ότι παραμένει το πιο δυνατό σύμβολο του Ολυμπισμού.
Η πορεία της Φλόγας στην Ελλάδα έφτασε στο τέλος της, εδώ, στο Παναθηναϊκό Στάδιο και τώρα ξεκινάει το ταξίδι της για τη Βραζιλία.»
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου