ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Σάββατο 22 Αυγούστου 2015

Γιατί πολεμάνε το στίβο

Τους τελευταίους μήνες, το άθλημα του στίβου δέχεται σφοδρή επίθεση και δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι γίνεται πριν από το παγκόσμιο πρωτάθλημα, από συγκεκριμένες χώρες και ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.
 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα της βιομηχανίας του ποδοσφαίρου, είναι κάθε τέσσερα χρόνια, η διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. Πρόκειται για ένα χρόνο κάθε τέσσερα, όπου τα έσοδα του ποδοσφαίρου από χορηγίες και από τηλεοπτικό χρόνο μειώνονται δραματικά ενώ και προσέλκυση ενδιαφέροντος του αγοραστικού κοινού δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα τρία χρόνια.
Οι μεγάλες πολυεθνικές, επιλέγουν το μεγαλύτερο κομμάτι των προωθητικών τους ενεργειών να το διοχευτεύσουν στο Ολυμπιακό κίνημα και κυρίως στον «βασιλιά» στίβο. Δεν πρόκειται για επιπλέον κεφάλαιο, αλλά για το υπάρχον που προορίζεται για τον αθλητισμό. Περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό η χορηγική επένδυση στο ποδόσφαιρο και το ποσό διοχετεύεται στους σταρ του κλασικού αθλητισμού, αλλά κυρίως στο ίδιο το άθλημα.
Ο Σεμπάστιαν Κόου, λίγο πριν τις εκλογές, έκανε λόγο για «πόλεμο κατά του στίβου». Έτσι είναι. Οι δύο μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές αγορές στον πλανήτη, είναι η Βρετανία και η Γερμανία. Τα ΜΜΕ αυτών των δύο χωρών έχουν επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε μπαράζ δημοσιεύσεων που πλήττουν το κύρος του στίβου. Όλα αυτά ενόψει του παγκόσμιου πρωταθλήματος, προκειμένου οι ίδιοι οι αγώνες να μην τύχουν προβολής και εμπορικότητας μεγαλύτερης του τσάμπιονς λιγκ, αλλά και των εγχώριων πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου. Εκεί όπου τα έσοδα για όλους μέσω των στοιχηματικών εταιρειών είναι τεράστια.
«Ναυαρχίδα» της επίθεσης που δέχεται ο στίβος, η χρήση απαγορευμένων ουσιών. Για να είμαστε πιο ακριβείς, οι εικασίες για χρήση απαγορευμένων ουσιών. Το επιχείρημα είναι πως ο στίβος έχει πολλά κρούσματα και αυτό είναι πολύ λάθος. Δεν έχει πολλά κρούσματα. Έχει υπηρεσία αντιντόπινγκ που λειτουργεί σωστά και πιάνει τους παραβάτες, ενώ η IAAF προχωρά σε τιμωρίες. Άλλωστε η παγκόσμια ομοσπονδία στίβου διαθέτει το μεγάλυτερο ποσό από οποιαδήποτε άλλη για την καταπολέμηση της χρήσης απαγορευμένων ουσιών, ενώ κάνει και τους περισσότερους εκτός αγώνων, απροειδοποίητους ελέγχους (όλοι γνωρίζουν πως όταν γίνεται χρήση, αυτή είναι εκτός αγώνων).
Αναλογιστείτε τί συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις του ποδοσφαίρου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ξέσπασε τεράστιο σκάνδαλο ντόπινγκ στην Ιταλία με πρωταγωνιστές, ολόκληρη την ομάδα της Γιουβέντους. Υπήρξαν αποδεικτικά στοιχεία για συστηματική χρήση πολλών απαγορευμένων ουσιών, κυρίως τη γνωστή EPO, την τετραετία 1994-1998 όπου μεταξύ άλλων η Γιουβέντους κέρδισε και το τσάμπιονς λιγκ. Τί έγινε τελικά; Πήγε φυλακή ο προμηθευτής των απαγορευμένων ουσιών.
Το 1954, η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας πήρε το παγκόσμιο κύπελλο νικώντας την ανίκητη Ουγγαρία. Αργότερα αποδείχθηκε ότι ολόκληρη η ομάδα έπαιρνε περβιτίνη. Μια ουσία που έδιναν στους Γερμανούς στρατιώτες κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο προκειμένου να αντέχουν στις ατελειώτες εκστρατίες του Χίτλερ.
Τη δεκαετία του ’60, ο Ελένιο Ερέρα έδινε στους παίκτες της Ιταλίας αμφεταμίνες.
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ σε συνέντευξη του στο περιοδικό Stern το 1977, αποκάλυψε ότι ανακύκλωνε το αίμα του, για να αυξάνει τα αιμοσφαίρια.
Το 1987, έγινε γνωστό το προσωνύμιο του Τόνι Σουμάχερ (ο… καρατέγκα τερματοφύλακας της εθνικής Γερμανίας). «Κινητό φαρμακείο» τον αποκαλούσαν και οι λόγοι είναι ευνόητοι.
Ο… λευκός Πελέ της Βραζιλίας Ζίκο, αποκάλυψε πως από την ηλικία των 16 ετών, του έκαναν 2-3 ενέσεις το μήνα προκειμένου να έχει περισσότερη δύναμη και αντοχή στις προπονήσεις.
Μία από τις πιο… βρώμικες ομάδες στην ιστορία του αθλητισμού, ήταν η γαλλική Μαρσέιγ. Το ότι έστηναν τους αγώνες, δεν ήταν αρκετό για την… παρέα του Μπερνάρ Ταπί. Στις αυτοβιογραφίες τους, ο Τόνι Κασκαρίνο και ο Κρις Γουόντλ αποκάλυψαν πως όλοι τους ήταν στη σειρά για να πάρουν το… χάπι εκτός απο τον Ρούντι Φέλερ που έστησε μεγάλο καυγά με το ιατρικό τιμ της Μαρσέιγ.
Η… ποδοσφαιρική λίστα δεν έχει τελειωμό. Όμως σπάνια θα γίνει πρωτοσέλιδος τίτλος ή πρώτη είδηση στο διαδίκτυο ο ποδοσφαιριστής-χρήστης απαγορευμένων ουσιών. Η… μασονία του ποδοσφαίρου φροντίζει να προστατεύει το προϊόν της, παρά τα συνεχή σκάνδαλα.
Ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς και με την εμπορική αξία του στίβου να ανεβαίνει κατακόρυφα, οι επιθέσεις που δέχεται ο «βασιλιάς» δε θα σταματήσουν και ήδη πολλοί είναι αυτοί που προσμονούν την επικράτηση του Γκάτλιν επί του Μπολτ για να εξαπολύσουν το δεύτερο κύμα επίθεσης. Ακόμα όμως και αν ο Μπολτ επικρατήσει, ή ο Φάρα, το plan B της ποδοσφαιρικής μαφίας είναι έτοιμο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου