ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Η άνοιξη των ρίψεων στην Ελλάδα


Τα άλματα ήταν αυτά που κυριάρχησαν και συνεχίζουν να κυριαρχούν τα τελευταία δέκα χρόνια στον ελληνικό στίβο. Οριζόντια ή κάθετα, η Ελλάδα πάντα είχε εκπροσώπους σε μεγάλες διοργανώσεις κερδίζοντας μάλιστα και μετάλλια. Από πέρσι όμως, δυναμικά στο… χάρτη έχουν μπει και οι ρίψεις.
Η Ελλάδα πάντα είχε καλούς ρίπτες σε άνδρες και γυναίκες. Από τον τεράστιο Γκατσιούδη και τον Παπαδημητρίου στην Κελεσίοδου, τη Μανιάνι, τη Βερούλη, τη Σακοράφα και τη Βόγγολη. Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια μικρή παύση, με τον Σπύρο Λεμπέση να ξεχωρίζει στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου (7ος).
Από πέρσι όμως το comeback είναι δυναμικό και η Ελλάδα όπως φαίνεται θα εκπροσωπηθεί σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις όλων των κατηγοριών.
Σφαιροβολία
Ο Νίκος Σκαρβέλης έχει κλείσει θέση για τους Ολυμπιακούς του Ρίο και το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ. Με το 20.61μ. που έκανε πρόσφατα, έδειξε ότι η κατάρριψη του πανελλήνιου ρεκόρ του Δημήτρη Κουτσούκη (20.74μ.), είναι θέμα χρόνου. Το πιο πιθανό είναι να γίνει και ο πρώτος Έλληνας που θα ξεπεράσει τα 21μ. Με το 20.61μ. αυτή τη στιγμή είναι 8ος στον κόσμο και 3ος στην Ευρώπη.
Ο Κώστας Χατζημιχάηλ πήρε φέτος το πανελλήνιο ρεκόρ των εφήβων με 18.95μ. κάνοντας την αρχή στη… διαγραφή του σπουδαίου Κουτσούκη από τις λίστες. Ο αθλητής του ΟΦΚΑ Οδυσσέας, έχει ήδη το όριο για το παγκόσμιο των εφήβων (18.65μ.) και πρέπει να το επιβεβαιώσει και στον ανοιχτό, κάτι που δε θα είναι πρόβλημα για το νεαρό αθλητή.
Εξίσου εντυπωσιακός είναι και ο Οδυσσέας Μουζενίδης που εκτός από το όριο στο ευρωπαϊκό των παίδων (18.30μ.) έχει βάλει στο μάτι και αυτό του παγκόσμιου των εφήβων (18.65μ.). Με την 5κιλη σφαίρα είναι μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος στην Ευρώπης ρίχνοντας βολή στα 21.10μ.
Δισκοβολία
Η δισκοβολία είναι το μοναδικό από τα αγωνίσματα στις ρίψεις των ανδρών, όπου υπάρχει στασιμότητα με τα πανελλήνια ρεκόρ σε όλες τις κατηγορίες να αντέχουν προς το παρόν. Στους άνδρες ο Γιώργος Τρέμος έχει φοβερά προσόντα όμως ακόμα δεν έχει επιβεβαιώσει τις προσδοκίες, ενώ στις μικρότερες κατηγορίες, Ανδρέας Θανάσης και Μιχάλης Καρτσίνης είναι αυτοί που ξεχωρίζουν και δίνουν ελπίδες.
Σφυροβολία
Ο Μιχάλης Αναστασάκης έκανε ατομικό ρεκόρ τον Μάρτιο στέλνοντας τη σφύρα στα 74.52μ. (8ος στην Ευρώπη για το 2016), δύο εκατοστά πάνω από το όριο για το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δείχνει ότι τα 77μ. που είναι το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν είναι και τόσο μακρινό.
Ακοντισμός
Το δίδυμο Κυριαζή-Μπατζάβαλη είναι το πρώτο που δημιουργήθηκε στο αγώνισμα των ανδρών σε τόσο υψηλό επίπεδο. Ο Γιάννης Κυριαζής, έχοντας ξεπεράσει σοβαρό τραυματισμό έστειλε το ακόντιο στα 81.87μ. κάνοντας μεγάλο ατομικό ρεκόρ, ξεπερνώντας το όριο των 80μ. για το ευρωπαϊκό και πλέον απειλεί και το Ολυμπιακό (83μ.). Με το 81.87μ. ο αθλητής του ΟΦΚΑ Οδυσσέα που σπουδάζει στις ΗΠΑ, βρίσκεται στην 7η θέση του κόσμου και την 4η της Ευρώπης για το 2016.
Πολύ καλός και ο Πάρις Μπατζάβαλης ο οποίος με το περσινό 81.84μ. δε χάνει το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ενώ θα διεκδικήσει και το Ολυμπιακό όριο, το οποίο είναι στις δυνατότες του.
Όσον αφορά στις μικρότερες, υπάρχει ο 15χρονος Δημήτρης Τσίτσος που θα τον δούμε στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα των παίδων που θα γίνει στην Τιφλίδα. Πέρσι στο πανελλήνιο των παίδων άγγιξε τα 70 μέτρα (69.88μ.) βολή που αν ήταν ένα χρόνο μεγαλύτερος θα τον είχε στείλει στο παγκόσμιο πρωτάθλημα των παίδων που έγινε στο Κάλι. Ο αθλητής του ΟΦΚΑ Γιαννιτσών είναι ο κάτοχος της κορυφαίας επίδοσης όλων των εποχών στην Ελλάδα όσον αφορά στην κατηγορία των παμπαίδων Α με 67.02μ. στο ακόντιο των 600 γραμμάριων και με 69.88μ. στο ακόντιο των 700 γραμμαρίων. Δε θα έχει πρόβλημα με το 67.50μ. που είναι το όριο για το ευρωπαϊκό των παίδων.
Φυσικά δεν είναι μόνο οι προαναφερθέντες ρίπτες που ξεχωρίζουν. Υπάρχουν και αυτοί στην κατηγορία των νέων όπως ο Κυαριάκος Ζώτος και ο Φράντσι Λατιφλάρι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου