ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2014

Κώστας Παναγόπουλος: Ο «έλεγχος» για τα πρώτα δύο χρόνια, τα λάθη, τα θετικά & το νέο στάδιο που ονειρεύεται ο στίβος

Πριν από δύο χρόνια έμπαινε στο ΣΕΓΑΣ με βαριές προσδοκίες στην πλάτη του. Όσοι διαφωνούσαν με τις πολιτικές του Βασίλη Σεβαστή, ή απλά ήθελαν να δουν ένα φρέσκο αέρα στα διοικητικά του στίβου, αντιμετώπιζαν τον Κώστα Παναγόπουλο σαν τον «μάγο» που θα τα τακτοποιήσει όλα με 2-3 κινήσεις.

Έχοντας πλέον φτάσει στα μισά του δρόμου, καθώς τις επόμενες εβδομάδες συμπληρώνονται δύο χρόνια από την εκλογή του, ο κ. Παναγόπουλος έχει πίσω του αλλαγές- αν και όχι τόσο κοσμοϊστορικές όσο θα περίμεναν κάποιοι- λάθη και θετικές κινήσεις. Όταν ανέλαβε, δήλωνε ότι θα κάνει τον πρώτο του απολογισμό στη μέση της θητείας του για να αποφασίσει αν θα συνεχίσει. Τώρα, αν και παραδέχεται πως υπήρξαν στιγμές που αναρωτήθηκε γιατί… έμπλεξε, «προβιβάζει» τον εαυτό του στην επόμενη… τάξη, με βαθμό πάνω από τη βάση.

- Σύντομα συμπληρώνονται τα δύο πρώτα χρόνια. Έχετε κάνει τον απολογισμό σας για να αποφασίσετε αν θα συνεχίσετε;
«Έχω αρχίσει ήδη και κάνω ταμείο γιατί τα περισσότερα μπορεί να τα αξιολογήσει κανείς. Βέβαια, μεγαλύτερη σημασία έχει πώς σε αξιολογούν οι άλλοι. Στη δική μου αξιολόγηση μέχρι τώρα είμαι σχετικά ικανοποιημένος. Ασφαλώς υπάρχουν πράγματα που ήθελα να γίνουν και δεν έγιναν. Προβιβάζομαι στα δύο χρόνια, όχι με το βαθμό που θα ήθελα εγώ αλλά πάνω από τη βάση.

Ανάμεσα σε αυτά που με ικανοποιούν είναι ότι παρά τα οικονομικά προβλήματα, ο ΣΕΓΑΣ εξακολουθεί να λειτουργεί χωρίς να περιστείλει τις αγωνιστικές του δραστηριότητες. Αν σκεφτείτε ότι σήμερα έχουμε το 60% της χρηματοδότησης που είχαμε το 2012, όταν ανέλαβα, είναι προφανές ότι ο ΣΕΓΑΣ εξακολουθεί να λειτουργεί έχοντας σε εξέλιξη το 90-95% της δραστηριότητάς του. Αυτό το θεωρώ επιτυχία. Παρά το γεγονός ότι για να επιτευχθεί υπάρχουν άνθρωποι που έχουν υποστεί θυσίες. Δεν θίξαμε όμως το αγωνιστικό κομμάτι, αντίθετα αυτά τα 2 χρόνια αυξήθηκαν οι αγώνες μας, κάναμε τα πρώτα δειλά βήματα για να σταθούμε σε διεθνείς διοργανώσεις και κυρίως μεταφέραμε πόρους από άλλες δραστηριότητες στο αγωνιστικό κομμάτι».

-Όμως δεν έχουμε ποιοτικούς αγώνες και μίτινγκ…
«Και δεν θα μπορούσαμε να έχουμε. Πρέπει να λειτουργεί κανείς με βάση τους διαθέσιμους πόρους. Προσπαθήσαμε να αναπληρώσουμε τον πολύ μεγάλο περιορισμό των εσόδων από την κρατική επιχορήγηση με δικούς μας πόρους. Αυτό έφτασε σε σημείο η χρηματοδότηση του ΣΕΓΑΣ να είναι κατά 60% από την πολιτεία και κατά 40% από χορηγίες. Τεράστια επιτυχία σε μία τέτοια εποχή. Τους πόρους αυτούς οφείλαμε να τους διαθέσουμε με πολύ μεγάλη προσοχή. Έτσι επιλέξαμε σταθερά, αργά βήματα.

Το μίτινγκ του επί κοντώ είναι μέσα στις οικονομικές μας δυνατότητες, αλλά δεν είναι σε αυτές ένα μίτινγκ είτε στον κλειστό- που είναι φθηνότερο- είτε στον ανοιχτό στίβο. Θέλω να πιστεύω ότι μπορούμε να φτάσουμε εκεί. Αλλά για την ώρα επιλέγουμε πιο ήπιες προσεγγίσεις. Για παράδειγμα φέτος δοκιμάσαμε με τους Βαλκανικούς, διεκδικούμε το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Ομάδων για του χρόνου, με τρόπο που δεν θα επιβαρύνει καθόλου τον προϋπολογισμό του ΣΕΓΑΣ. Θα δούμε αν θα μπορούμε να φτάσουμε κάποια στιγμή στη διοργάνωση διεθνούς μίτινγκ. Δεν είναι όμως στις προτεραιότητές μας».

-Δεν είναι απαραίτητα τα διεθνή μίτινγκ; Πριν 2 χρόνια μιλούσατε για την αποκατάσταση της σχέσης στίβου-κοινωνίας. Τα μίτινγκ είναι ένας καλός τρόπος για αυτό και η τηλεόραση ένα βασικό εργαλείο, αλλά ο ΣΕΓΑΣ βρέθηκε να πληρώνει το χορηγό του για να δείξει τους αγώνες…
«Παραμένει ο στόχος της ανάκτησης της σχέσης με την κοινωνία. Εκεί όμως δουλεύει κανείς με πολλούς τρόπους. Για παράδειγμα η παρουσία ορκωτών λογιστών στην ομοσπονδία, όσο κι αν φανεί σε κάποιους περίεργο, για εμένα είναι καθοριστικό βήμα για να αποκτήσεις ξανά τη σχέση που θέλεις με την κοινωνία. Όπως και η- κατά την άποψή μου- μεγαλύτερη επιτυχία της παρουσίας μου στο ΣΕΓΑΣ, δηλαδή η συμφωνία με το υπ. Παιδείας για την είσοδο του Kids Athletics σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Ελλάδας. Όπως και οι προσπάθειες που κάνουμε να πείσουμε την κοινωνία ότι στο ΣΕΓΑΣ προσπαθούμε να έχουμε καθαρό αθλητισμό κάνοντας τους περισσότερους ελέγχους που μπορούμε, κάνοντας και πρόληψη βεβαίως.

Όλα αυτά είναι κινήσεις στην ίδια κατεύθυνση. Όσο για την τηλεόραση, είναι μία πονεμένη ιστορία αυτά τα δύο χρόνια γιατί είχαμε τη μεγάλη αλλαγή με πολιτική απόφαση, το κλείσιμο της ΕΡΤ, που προκάλεσε τεράστια αναταραχή. Ακόμη και τώρα δεν έχουν ακόμη καταλήξει τυπικά οι θεσμικές σχέσεις μας με τη ΝΕΡΙΤ. Συνεπώς βρεθήκαμε στην ανάγκη για να δούμε την εθνική μας ομάδα να χρειαστεί να αποκτήσουμε τα δικαιώματα και να τα δώσουμε. Και αυτό όμως είναι σημαντικό. Γιατί το μείζον είναι να βλέπει ο φίλαθλος τους αθλητές να αγωνίζονται. Αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε»

-Δείχνει όμως αυτό σε ένα βαθμό την απαξίωση του προϊόντος; Ότι έπρεπε να φροντίσει η ομοσπονδία για να προβληθούν οι αγώνες;
«Όχι, δεν δείχνει αυτό, αλλά την έλλειψη συντονισμού που είναι λογικό να υπάρχει σε έναν καινούριο φορέα που ακόμη δεν έχει στελεχωθεί, λειτουργεί σε καθεστώς ανάγκης. Ήδη η ΝΕΡΙΤ έχει εγγράφως δεσμευθεί ότι θα καλύψει τη διεξαγωγή των αγώνων του χρόνου στην Αθήνα και θα μπει στο φάκελο της διεκδίκησης. Είχαμε το θεσμικό κενό, αλλά είχαμε την κάλυψη αγώνων μας με εξαίρεση τις περιόδους που δεν υπήρχε καθόλου δημόσια τηλεόραση. Η κάλυψη των αγώνων μας φέτος έχει συγκεντρώσει υψηλές τηλεθεάσεις για τα δεδομένα του καναλιού. Πάει να πει ότι ο κόσμος ενδιαφέρεται να βλέπει στίβο και είναι δικό μας χρέος να ανεβάσουμε περισσότερο το επίπεδο των αγώνων μας.

Ένα μεγάλο κομμάτι της σχέσης μας με την κοινωνία είναι τα σωματεία, είναι αυτά που την κρατάνε ζωντανή σε τοπικό επίπεδο. Και εκεί έχουμε μπόλικα πράγματα να κάνουμε ακόμη. Και σε επίπεδο επιμόρφωσης και συνεννόησης μαζί τους και σε επίπεδο χρηματοδότησης. Θυμίζω ότι το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη χρονιά ήταν η καθυστέρηση των καταβολών των χρημάτων της πολιτείας, που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα και μας οδήγησε σε μεγάλες καθυστερήσεις στις δικές μας υποχρεώσεις απέναντι σε σωματεία, αθλητές, προπονητές, προμηθευτές. Είμαστε στο τέλος αυτής της δυσάρεστης περιόδου. Να ζητήσω για μία ακόμη φορά συγνώμη από όλους για αυτή την καθυστέρηση και να τους ευχαριστήσω για μία ακόμη φορά για την κατανόηση και την υπομονή τους.

Το πρόβλημα όμως θα λυθεί όταν η πολιτεία αποφασίσει- και ο κ. Ανδριανός δείχνει θετικός σε αυτό- η καταβολή των επιχορηγήσεων των ομοσπονδιών να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα. Το κράτος ξέρει πόσα χρήματα θα δώσει σε κάθε ομοσπονδία. Οφείλει λοιπόν να προϋπολογίσει από την αρχή και να ξέρουμε ότι θα πάρουμε τα χρήματα σε συγκεκριμένες ημερομηνίες για να μπορούμε να κάνουμε τον προγραμματισμό μας».

-Αναφερθήκατε στα θετικά της μέχρι τώρα θητείας σας. Τα αρνητικά;
«Οι καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις πρώτα από όλα. Παρότι δεν είναι δική μας ευθύνη, είναι μείζον πρόβλημα και αυτό δυσκολεύει πολύ τη λειτουργία μας. Επίσης, δεν έχουμε καταφέρει να πείσουμε ή να φοβίσουμε αν αυτή είναι η λύση, ώστε να απαλλαγούμε στο μέγιστο βαθμό από τη μάστιγα της χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Είχαμε αρκετά κρούσματα τη χρονιά που τελειώνει. Από τη μία μεριά αισθάνεται κανείς ικανοποιημένος που το σύστημα των ελέγχων λειτουργεί, από την άλλη βαθύτατα στεναχωρημένος γιατί το πρόβλημα παραμένει και δεν είναι μικρό. Δύο δρόμους έχουμε. Η πρόληψη και η ενημέρωση θα συνεχιστούν. Θα ενταθούν περισσότερο οι έλεγχοι. Δυστυχώς δεν έχουμε αυτή τη στιγμή την οικονομική δυνατότητα να πάμε σε πιο ακριβές λύσεις. Για παράδειγμα σε αιματολογικό έλεγχο για όλους τους αθλητές μας κάθε μήνα».

-Στο εξωτερικό πρόληψη για το ντόπινγκ είναι μία λίστα με ελεγμένα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν να χρησιμοποιούν με ασφάλεια οι αθλητές. Στην Ελλάδα είναι μία απαρχαιωμένη επιτροπή, που παίρνει μερικές χιλιάδες ευρώ για να λέει «παιδιά μην παίρνετε αναβολικά». Δεν είναι παράδοξο;
«Η ενημέρωση για το ντόπινγκ είναι ένα σταθερό θέμα σε όλες τις προπονητικές μας συγκεντρώσεις γιατί από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε. Η συνεργασία μας με τον ΑΧΟΑ, που δεν είναι ένας…. σκασμός λεφτά- για το 2014 είναι 20.000 ευρώ- δεν είναι παράλογη αν σκεφτεί κανείς πόσο μεγάλο είναι το θέμα. Δεν έχουμε περισσότερα χρήματα για να δώσουμε σε αυτό το θέμα.

Θα θέλαμε να έχει άλλες δράσεις η πολιτεία, πέρα από το ΕΣΚΑΝ. Θα περίμενα να γίνει κάτι σε επίπεδο δίωξης. Τα ναρκωτικά σκοτώνουν και αντιμετωπίζονται με τον τρόπο που πρέπει. Τα αναβολικά επίσης σκοτώνουν και σκοτώνουν και ιδέες, δεν δολοφονούν μόνο ψυχές και σώματα αλλά και αξίες. Και αυτά θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο.

Δεν είχαμε μέχρι φέτος την οικονομική δυνατότητα να δώσουμε στους αθλητές την ευκαιρία να μας φέρουν τα συμπληρώματα που νομίμως χρησιμοποιούν και να τα δώσουμε να ελεγχθούν γιατί εκεί πολλές φορές όπως έχει αποδειχθεί κρύβονται παγίδες. Τα κονδύλια είναι τεράστια για κάτι τέτοιο. Έχουμε ξεκινήσει ήδη κάποιες συζητήσεις με τον ΕΟΦ, με τον πρόεδρό του τον κ. Λιντζέρη, και είμαστε σε καλό δρόμο.

-Οι προπονητές των αθλητών που βρίσκονται θετικοί σε απαγορευμένες ουσίες τιμωρούνται πιο αυστηρά από τους αθλητές. Υπάρχει περίπτωση αναθεώρησης με δεδομένο ότι ο ΣΕΓΑΣ αντιμετωπίζει έλλειψη προπονητών;
«Ήταν μία απόφαση που ελήφθη από το ΔΣ σε συγκεκριμένο χρόνο και υπό συγκεκριμένες συνθήκες και κατά την άποψή μου τότε ήταν λογική. Πιστεύω ότι κάθε είδους ποινή πρέπει να έχει τη δυνατότητα επανόρθωσης. Αυτό άλλωστε γίνεται σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Ο δια βίου αποκλεισμός δεν με βρίσκει σύμφωνο. Θα το συζητήσουμε σε κάποιο από τα πρώτα ΔΣ του φθινοπώρου, υπάρχουν τρόποι, δεν θέλω να επεκταθώ. Αλλά πιστεύω ότι για μία πρώτη παράβαση η ποινή θα πρέπει να είναι τέτοια που να δίνει τη δυνατότητα της επανόδου στο σωστό δρόμο. Αν υπάρξει δεύτερη περίπτωση, τότε δεν το συζητούμε».

-Πρόσφατα ακούστηκαν πολλά, με αφορμή τα όσα έγιναν στο Γκραν πρι της Θήβας, σχετικά με την αξιοπιστία των αγώνων και δεν είναι η πρώτη φορά. Θα αλλάξει κάτι;
«Σε δικούς μας αγώνες- όχι πρωταθλήματα- κάποιες φορές η ποιότητα διεξαγωγής δεν ήταν αυτή που θα θέλαμε και κυρίως που θα έπρεπε. Και εκεί θέλουμε δουλειά και πολύ.

Είναι μία ιστορία που ευτυχώς δεν έχει την ένταση που είχε πριν από κάποια χρόνια αλλά παρόλα αυτά για μία ομοσπονδία σαν ΣΕΓΑΣ δεν θα έπρεπε να είναι καν θέμα συζήτησης. Δεν τα έχουμε καταφέρει λοιπόν. Η λύση είναι αυστηρότερες προδιαγραφές. Αν χρειαστεί και λιγότεροι αγώνες σε αυτό το επίπεδο. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που μπορεί να στεναχωρήσουν. Αν δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τηρηθούν οι προδιαγραφές, δεν θα γίνουν οι αγώνες. Είναι κρίσιμο να εξασφαλίσουμε την απόλυτη αξιοπιστία μας».

-Πέρα από τους αγώνες, υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και με τα στάδια που τους φιλοξενούν. Τι μπορεί να γίνει για αυτό;
«Έχουν απαξιωθεί όλα πλέον τα στάδια, ανάμεσά τους και το Ολυμπιακό. Στα δύο πέταλα έχουμε προβλήματα ολισθηρότητας, δεν νομίζω ότι θα δούμε ποτέ μεγάλες επιδόσεις στο ύψος για παράδειγμα. Και μιλούμε για την κορωνίδα.

Στο Καυτανζόγλειο ο ελαστικός τάπητας είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Στα Τρίκαλα δεν χρησιμοποιήθηκε ο ένας διάδρομος, στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα Νέων. Στο Παγκρήτιο η κατάσταση είναι λίγο καλύτερη, καθώς εκεί το πρόβλημα είναι η φυσική φθορά από την αχρησία. Και έχουμε ένα στάδιο στο Βόλο που δεν έχει εξοπλισμό, κάτι που είναι έξω από τις δικές μας δυνατότητες.

Ζητούμε από την αυτοδιοίκηση να καλύψει «τρύπες». Το αίτημά μας προς την πολιτεία είναι «ένα στάδιο το χρόνο». Η εύκολη αφετηρία είναι το Πανθεσσαλικό, όπου χρειάζεται μόνο εξοπλισμός, άρα το κόστος είναι χαμηλότερο. Το Καυτανζόγλειο ακολουθεί, γιατί η επισκευή του θα συμβάλει πολύ στο να μετακινήσουμε αγώνες άλλου επιπέδου στη Θεσσαλονίκη. Και το Ολυμπιακό στάδιο -στην προοπτική ότι ο Αγ. Κοσμάς έχει ημερομηνία λήξεως αν και στόχος είναι να βρεθεί η λύση που σχεδιάζουμε- τόσο στο βοηθητικό, όπου ο ελαστικός τάπητος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς, όσο και στο κεντρικό στάδιο πρέπει να γίνει αλλαγή.

-Με δεδομένα όλα αυτά τα προβλήματα, υπάρχουν σκέψεις στο ΣΕΓΑΣ για αναζήτηση τρόπου κατασκευής ενός μικρού σταδίου, μόνο για το στίβο;

«Είμαστε λίγο πιο προχωρημένοι από αυτό. Δεν υπάρχει μόνο η πρόθεση, έχει εκδηλωθεί και εκεί που πρέπει, που δεν είναι η πολιτεία. Δεν είναι εύκολο, είναι από τα πράγματα που όσο λιγότερα πούμε μέχρι να καταλήξει τόσο το καλύτερο. Αυτό που μας χρειάζεται είναι ένας χώρος που θα έχει το στάδιο, το βοηθητικό, το χώρο των ρίψεων, που δεν είναι πάνω από 40 στρέμματα σε έκταση, τις απαραίτητες υποδομές και κερκίδα 5.000 θεατών. Υπάρχει σκέψη, μία προκαταρκτική συζήτηση, δεν θέλω να πω περισσότερα για αυτό. Αν συνέβαινε αυτό θα ήταν μεγάλη υπόθεση και θα άφηνε τεράστια κληρονομιά πίσω. Αλλά ακριβώς είναι τόσο μεγάλο το κινούμαστε με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή».

-Ποιο θέμα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων για τα επόμενα δύο χρόνια;
«Το μεγαλύτερο ζήτημα για εμένα για την ομοσπονδία, έχοντας βάλει σε μία τάξη τα οικονομικά και αντιμετωπίζοντας το μέλλον με μάλλον θετικό τρόπο είναι οι προπονητές. Δεν είμαστε αξιοπρεπείς στη σχέση μας μαζί τους. Οι αμοιβές των ομοσπονδιακών είναι χαμηλές, για τους σωματειακούς είναι επιτυχία η διατήρηση του θεσμού που κινδύνευσε σοβαρά να καταργηθεί πέρυσι και φέτος.

Μία λογική για τους ομοσπονδιακούς θα ήταν λιγότεροι και καλύτερα αμειβόμενοι, γιατί αλλιώς δεν μπορεί να ελπίζει κανείς ότι θα προσελκύσει νεότερους ανθρώπους, αν δεν τους προσφέρει στοιχειώδη αξιοπρέπεια στις αμοιβές.

Οφείλουμε να επενδύσουμε και σε αυτό το κομμάτι. Κατά την άποψή μου πρέπει να ενισχυθούν κι άλλο οι θεσμοί της πριμοδότησης, που είναι αντικειμενικοί και προσφέρουν κίνητρα.

Σκεφτείτε ότι οι σωματειακοί θα αρχίσουν να πληρώνονται στα τέλη Αυγούστου και οι ομοσπονδιακοί έχουν πληρωθεί μέχρι και τον Ιανουάριο. Ντρέπομαι όταν συναντώ αυτούς τους ανθρώπους. Οι συνθήκες που άλλοι που μας επιβάλουν και το γεγονός ότι το χορηγικό πρόγραμμα του ΣΕΓΑΣ υλοποιείται στο τελευταίο τετράμηνο του χρόνου, δεν μας επέτρεπαν να κάνουμε κάτι».

-Έχει ασκηθεί μεγάλη κριτική για την εμπλοκή του ΣΕΓΑΣ στους μαζικούς αγώνες. Τι κερδίζει και τι χάνει από αυτό η ομοσπονδία;
«Ο ΣΕΓΑΣ υπάρχει για πολλούς λόγους, αλλά κυρίως χάρη σε δύο σημαντικές κινήσεις του Βασίλη Σεβαστή. Το γεγονός ότι κάλυψε το μεγάλο έλλειμμα που βρήκε και ότι αποφάσισε την είσοδο στους μαζικούς αγώνες. Αυτό προσφέρει το 100% των ιδίων εσόδων.

Όλοι οι μαζικοί αγώνες- μαραθώνιος, ημιμαραθώνιος Run Greece- κοστίζουν 1.300.000 ευρώ και τα έσοδα για τον ΣΕΓΑΣ είναι 2.400.000 σε χρήμα και άλλα 700.000 ευρώ σε είδος. Δηλαδή αφήνουν περίπου 1.700.000 όφελος στην ομοσπονδία. Πώς θα λειτουργούσαμε χωρίς αυτό;».

-Ο ΣΕΓΑΣ έγινε σύλλογος μαζικού αθλητισμού;
«Θα είχε βάση αυτή η κριτική αν την ίδια στιγμή περιορίζαμε τις αγωνιστικές μας δραστηριότητες. Δεν έχει συμβεί αυτό, τις έχουμε αυξήσει. Θα ίσχυε, αν δεν μετακινούσαμε πόρους στο αγωνιστικό κομμάτι, όπως κάναμε. Θα είχαν βάση αν υπήρχε άλλος τρόπος. Ακούω συμπαθείς- αλλά αφελείς- φωνές που ζητούν να γίνουν αυτοί οι αγώνες με εθελοντές. Δεν είναι δυνατό να προσπαθείς να πάρεις από την αγορά χορηγίες 3 εκατ. στηριζόμενος σε εθελοντές. Στηριζόμαστε όντως σε πολλούς, είναι κρίσιμο κομμάτι, αλλά οφείλεις να έχεις επαγγελματίες συνεργάτες για την οργάνωση. Είναι φανερό ότι το δρομικό κίνημα θα αναπτυσσόταν έτσι κι αλλιώς, θα το έκανε χωρίς εμάς. Τώρα αναπτύσσεται και με εμάς. Αυτή ήταν καθοριστική απόφαση για να μπορεί η ομοσπονδία να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς να περιστείλει κρίσιμες δραστηριότητες. Κάτι ετοιμάζουμε και αυτή την περίοδο στο χορηγικό κομμάτι και όχι μόνο για την ομοσπονδία.

-Είναι και αυτό ένα παράπονο που ακούτε, ότι δεν βοηθάτε αθλητές να βρουν χορηγούς…
«Το μόνο που μπορεί να κάνει η Ομοσπονδία είναι να παρακινεί τους πάντες να χορηγήσουν αθλητές. Δεν μπορεί να κάνει κάτι πέρα από αυτό διότι δεν είναι ο ρόλος της. Αυτό που κάναμε είναι, συνεργαζόμενοι με την ΕΟΕ, να «σπρώξουμε» το πρόγραμμα της υιοθεσίας αθλητών ενόψει των Ολυμπιακών αγώνων και εκεί θα έχουμε καλά νέα να ανακοινώσουμε το φθινόπωρο.

Πρέπει να πω και οι ίδιοι οι αθλητές μας πρέπει να λειτουργήσουν περισσότερο συστηματικά σε αυτό το κομμάτι. Δεν έρχεται μόνο του. Μπορεί να ακουστώ λίγο κυνικός, αλλά δεν υπάρχει γεύμα στην εποχή μας που σερβίρεται δωρεάν, παρά μόνο από τη μαμά μας. Άρα τη χορηγία τη διεκδικείς και πρέπει να είσαι οργανωμένος. Αυτό μας λείπει στην Ελλάδα. Θα πρέπει κάποιοι από τους αθλητές μας να σκεφτούν ακόμη και τη λογική της σύμπραξης στη διεκδίκηση χορηγιών. Όπως επίσης θα ήθελα να πιστεύω ότι κάποιοι από τους αθλητές μας που φτάνουν στη δύση της καριέρας τους θα σκεφτούν ανάμεσα σε άλλα και την εμπλοκή τους σε έναν τέτοιο χώρο γιατί αξίζει τον κόπο.

-Κάποια από αυτά θα μπορούσε να τα διδαχθεί ένας αθλητής από τη Διαρκή Επιτροπή Επιμόρφωσης, που την είδαμε στην αρχή της θητείας σας και εξαφανίστηκε έπειτα από ένα σεμινάριο σε αθλητές…
«Η Επιτροπή Επιμόρφωσης συνεχίζει το έργο της, δεν υπήρξε βέβαια παρά μόνο ένα σεμινάριο για τους αθλητές, επικεντρωθήκαμε στα σωματεία γιατί τους αθλητές μπορούμε πλέον και τους βλέπουμε και σε καμπ και πρέπει να πω ότι έχει αποδώσει εντυπωσιακά η συνεργασία με κ. Γαργαλιάνο σε αυτό το κομμάτι. Αλλά επειδή τα σωματεία «πονάνε» ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, στρέψαμε εκεί το ενδιαφέρον, γιατί είναι το κύτταρο του αθλητισμού. Θα επανέλθουμε όμως, είναι θέμα προγραμματισμού».

-Είναι δεκτικοί οι Έλληνες πρωταθλητές;
«Η αλήθεια είναι ότι χαρακτήρες δεν διαμορφώνονται στα 25 ή τα 30. Αλλά αν αυτό που δίνεις είναι χρηστικό, δεν υπάρχει λόγος να μην ανταποκριθεί κανείς. Μου θυμίσατε τώρα την καθιέρωση του συστήματος των υποτροφιών. Ανταποκρίθηκαν και μεγαλύτεροι αθλητές και θα το συνεχίσουμε».

-Αλλάζει ο σχεδιασμός την επόμενη χρονιά, λιγότεροι αθλητές, λιγότερα και τα χρήματα στον υψηλό αθλητισμό;
«Ο νέος σχεδιασμός είναι ήδη πολύ διαφορετικός. Η επιτροπή εθνικών ομάδων μπορεί κατά την κρίση της να ενισχύει αθλητές εκτός κατηγοριών. Της δίνει πολύ μεγαλύτερες αρμοδιότητες και πολύ μεγαλύτερες ευθύνες για τις οποίες θα κριθεί όπως και εμείς. Φέτος λειτουργήσαμε λιγότερο τυπικά από άλλα χρόνια. Αν κάτι πάει στραβά θα το αλλάξουμε.

Να είστε σίγουροι ότι η δαπάνη για το αγωνιστικό κομμάτι την επόμενη χρονιά θα είναι μεγαλύτερη από τη φετινή. Θα είναι ένας άλλος σχεδιασμός. Πρέπει να αποσυνδέσουμε την οικονομική ενίσχυση από την ένταξη στην κατηγορία. Δεν προτίθεται κανείς να περιορίσει τη βάση, αντίθετα, θέλει να την αυξήσει. Άρα πάμε σε λογική που συνδέει την ένταξη στις κατηγορίες με τη διάκριση στους στόχους της ομοσπονδίας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι σταματάμε να στηρίζουμε τους υπόλοιπους. Αντίθετα, θα το κάνουμε σε περισσότερους.

-Πριν δύο χρόνια λέγατε ότι θέλετε να δείτε τους προπονητές να κάνουν ομάδες. Αυτό ακόμη δεν έχει γίνει…
«Όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. Υπάρχουν και περιπτώσεις που αυτό δεν μπορεί να γίνει. Δεν θα κρύψω ότι και η νοοτροπία μας δεν είναι πολύ της συνεργασίας και θέλει χρόνο να χτιστεί, παρότι το κίνητρο που δίνει η πριμοδότηση για να φτιάξουν ομάδα είναι τεράστια. Πρέπει να πιέσουμε προς τα εκεί ακόμη κι αν το φθινόπωρο γίνουμε κακοί. Θέλουμε ομάδες, δεν έχουμε άλλη επιλογή.

Οφείλει η ομοσπονδία να αποκτήσει λόγο στην προπονητική πορεία αθλητών ενός επιπέδου και πάνω. Κυρίως μέσα από τη συνεργασία ομοσπονδιακών και προπονητών επίλεκτων που έχει μπει σε ένα δρόμο. Πρέπει να έχουμε λόγο όταν ένας νεαρός αθλητής περάσει στο πανεπιστήμιο και αλλάξει πόλη. Εκεί όμως πρέπει να είσαι έτοιμος να πάρεις την απόφαση ότι αν δεν γίνει αυτό που θέλεις, αυτές οι περιπτώσεις θα είναι έξω από την ομπρέλα σου. Δεν σημαίνει ότι θα είναι έξω από την εθνική ομάδα, αλλά θα είναι έξω από το υπόλοιπο κομμάτι. Δεν είναι εύκολη απόφαση, θέλει μεγάλη προσοχή και χρόνο για να αξιολογηθούν».

Ποιες φορές το μετανιώσατε που καθίσατε στη θέση του προέδρου του ΣΕΓΑΣ;
«Είναι στιγμές που είσαι απογοητευμένος από πράγματα. Για εμένα ήταν μεγάλη απογοήτευση το πώς κατέληξε η πορεία της παρουσίας του Δημήτρη Ανδριόπουλου στο ΣΕΓΑΣ. Ήταν ένας άνθρωπος της δικής μου επιλογής. Ήταν προφανές ότι έκανα λάθος.

Ήταν στιγμές απογοήτευσης εκείνες με τα κρούσματα ντόπινγκ. Ήταν στιγμές προβληματισμού και απογοήτευσης οι στιγμές που μάθαινα την αρχική πρόθεση για τη χρηματοδότηση από την πολιτεία. Εκεί πια αισθάνεσαι την απόλυτη αδυναμία να χειριστείς ένα τόσο μεγάλο και σημαντικό φορέα που είναι ο ΣΕΓΑΣ.

Όταν ξέρεις τι χρειάζεται για να λειτουργήσει και έρχεται ο υπουργός και σου λέει 2,5 εκατομμύρια και εσύ ξέρεις ότι με κάτω από 6 εκατ. δεν γίνεται, η απογοήτευση είναι τέτοια που λες, βρε μπας και κακώς…

Το ξεπερνάς και λες θα το παλέψω. Αν είχα ποτέ πρόθεση να εγκαταλείψω κάτι στη μέση θα το έκανα μόνο αν ήταν πάρα πολύ καλά. Αλλά ανθρώπινα βλέπεις την κατάσταση, αναρωτιέσαι τι κάνεις και έρχονται οι σκέψεις που λες γιατί έμπλεξα. Θα ξανάρθουν αυτές οι στιγμές. Είναι ανθρώπινο. Δεν το έχω μετανιώσει όμως».


Στη «ζυγαριά» των τελευταίων δύο χρόνων ο κ. Παναγόπουλος βάζει ακόμη…

στα θετικά…

  • Παρουσιάσαμε νέο σχεδιασμό σε εποχές δύσκολες. Κάναμε αρκετά μεγάλο κομμάτι του δρόμου.
  • Η διεξαγωγή προπονητικών συγκεντρώσεων μπήκε στη λογική μας
  • Τα συστήματα πριμοδότησης μπήκαν μπροστά και στο τέλος της χρονιάς θα δοθούν όσα είχαν προαναγγελθεί.
  • Αναπροσαρμόστηκε η διοικητική λειτουργία του ΣΕΓΑΣ. Η ομοσπονδία έχει πολύ λιγότερους υπαλλήλους σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και οι διοικητικές αλλαγές εξοικονόμησαν σημαντικούς πόρους. Τα λειτουργικά έξοδα της ομοσπονδίας μειώθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε δύο χρόνια. Μετά από την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου τα λειτουργικά είναι κάτω από 1 εκατομμύριο πλέον.



Στα αρνητικά…
  • Είναι εξαιρετικά θετικό ότι φτιάξαμε τους ξενώνες πέρυσι στο ΟΑΚΑ, ήταν εξαιρετικά αρνητικό ότι δεν είχαμε τη δυνατότητα να συνεχίσουμε φέτος. Ήταν στον προγραμματισμό να έχουμε φέτος επέκταση επειδή γνωρίζαμε τι θα γίνει με τον Άγιο Κοσμά. Άρα έχουμε καθυστέρηση ενός χρόνου.
  • Θεωρώ εξαιρετικά θετική την εξασφάλιση κονδυλίων για την αποκατάσταση της Παιανίας με τη βοήθεια της Περιφέρειας και του κ. Σγουρού, αλλά πάμε πάρα πολύ αργά. Γιατί έχουμε βρεθεί μπροστά στα απίθανα και παράδοξα και ελληνικά. Το στάδιο της Παιανίας δεν έχει ιδιοκτήτη, δεν έχει παραληφθεί ποτέ επισήμως, πρέπει να περάσει στην αυτοδιοίκηση να ολοκληρωθούν μελέτες- η πρώτη που αφορά το ηλεκτρολογικό ολοκληρώθηκε το κόστος επισκευής 250.000 ευρώ, απομένει το στατικό και λειτουργικό- προσπαθούμε μήπως ολοκληρωθούν όλα αυτά ώστε να το έχουμε στη διάθεσή μας το χειμώνα.
  • Έχουμε μείνει πίσω στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και στη συνεργασία με την αυτοδιοίκηση. Μόλις πριν από μερικές εβδομάδες πήραμε κωδικό για να μπορούμε να καταθέτουμε προτάσεις για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και ήδη καταθέσαμε την πρώτη μας αίτηση σε συνεργασία με πανεπιστήμια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και αφορά το αντιντόπινγκ. Ελπίζουμε να γίνει δεκτό, είναι ένα δείγμα για να μπούμε σε αυτό το κομμάτι το οποίο καλύπτει- κάτω από δύσκολες προϋποθέσεις με τη σύμπραξη πολλών χωρών και τη διεξαγωγή αγώνων.
  • Σε επίπεδο δήμων και περιφερειών δεν πήγαμε όσο καλά θα θέλαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου