ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Κυριακή 6 Μαρτίου 2016

Ο Καραλής στο κυνήγι 3 τρομερών ρεκόρ


Όσοι παρακολούθησαν το χθεσινό επιτυχημένο άλμα του Εμμανουήλ Καραλή στο 5.54μ. είναι πεπεισμένοι πως αυτός ο απίθανος 16χρονος τον Αύγουστο θα είναι στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η προσπάθεια του αθλητή του Βασίλη Μεγαλοοικονόμου ήταν για ύψος πάνω από το 5.64μ. Για το λόγο αυτό είχε τεράστια αυτοπεποίθηση τις προσπάθειες που ακολούθησαν στο 5.64μ. Το 5.70μ. που είναι το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο δεν αποτελεί πλέον ουτοπία καθώς οι Καραλής έδειξε πως το ταβάνι για τον ίδιο είναι πολύ ψηλά. Όσο θα κάνει αγώνες υψηλού επιπέδου με αθλητές όπως ο Φιλιππίδης και ο Λαβιλενί τόσο θα ανεβαίνει και ο πήχης για τον ίδιο. Είναι γνωστό πως το επί κοντώ είναι ένα αγώνισμα που αθλητής όσο περισσότερο αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο τόσο θα βελτιώνεται. Δεν αρκούν 4-5 μεγάλοι αγώνες το χρόνο όπως συμβαίνει κυρίως με τις ρίψεις και τους δρόμους.
Τί θα συμβεί όμως αν καταφέρει ο Καραλής να περάσει το 5.70μ.;
Ένας μήνας τρεις διοργανώσεις
Καταρχήν θα έχει εξασφαλίσει όρια για όλους τους καλοκαιρινούς αγώνες και θα πρέπει είτε να αποφασίσει να αφήσει κάποιον αγώνα εκτός τον Ιούλιο, είτε να γίνει… μαραθωνοδρόμος επί κοντιστής. Αν ακολουθήσει το παράδειγμα του Κώστα Φιλιππίδη κάθε εβδομάδα και ένας αγώνας, τότε θα γράψει ιστορία σημειώνοντας ένα απίστευτο ρεκόρ. Θα γίνει ο πρώτος αθλητής του στίβου που μέσα σε ένα μήνα θα έχει συμμετάσχει σε τρεις μεγάλες διοργανώσεις και σε τρεις διαφορετικές ηλικιακές κατηγορίες! Πραγματικά απίστευτο επίτευγμα. Μάλιστα στις δύο από αυτές θα πάει και ως φαβορί για το χρυσό μετάλλιο!
– 6 με 10 Ιουλίου ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ανδρών-γυναικών, Άμστερνταμ
– 14 με 17 Ιουλίου ευρωπαϊκό πρωτάθλημα παίδων-κορασίδων, Τιφλίδα
– 19 με 24 Ιουλίου παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων, Μπίντγκοζ
Το ρεκόρ των Ολυμπιακών
Με το 5.70μ. θα εξασφαλίσει φυσικά και την παρουσία του στους Ολυμπιακούς Αγώνες σε ηλικία 16 ετών και 300 ημερών! θα καταρρίψει ακόμα ένα τρομερό ρεκόρ, αυτό του νεότερου επικοντιστή που αγωνίστηκε ποτέ σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το 1964 στο Τόκιο, ο Ιταλός Ρενάτο Ντιονίσι ήταν 16 και 324 ημερών όταν συμμετείχε στους Ολυμπιακούς και στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων είναι ο μοναδικός κάτω των 17 ετών που το έχει καταφέρει. Άνω των 17, υπάρχει ο Αμερικανός Λι Μπαρνς που κέρδισε το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του 1924 στο Παρίσι σε ηλικάι 17 ετών και 302 ημερών και ο Πορτορικανός Ρολάντο Κρουζ που σε ηλικία 17 ετών και 55 ημερών συμμετείχε στους Αγώνες του 1956 στη Μελβούρνη. Από κει και πέρα υπάρχουν 18χρονοι (όπως ο Χόλζντεπε το 2008 στο Πεκίνο) αλλά και αρκετοί 19χρονοι.
Αν τελικά τα καταφέρει ο Εμμανούηλ, δεν θα είναι ωστόσο ο νεότερος Έλληνας αθλητής που θα έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς, είτε συνολικά σε όλα τα αθλήματα είτε μόνο στο στίβο. Ο νεότερος που τα έχει καταφέρει, ήταν το 1896 ο αθλητής της γυμναστικής Δημήτρης Λούνδρας σε ηλικία 10 ετών και 216 ημερών. Μάλιστα είχε κερδίσει και το χάλκινο μετάλλιο στο δίζυγο. Όσον αφορά στο στίβο, ο Άγγελος Λάμπρου αγωνίστηκε το 1928 στο Άμστερνταμ σε ηλικία 16 ετών και 56 ημερών στα αγωνίσματα των 100μ., 200μ. και 4Χ100μ. Να σημειωθεί ότι και οι δύο αθλητές ανήκαν στον ιστορικό ΓΣ Εθνικός Αθηνών.
Ξεπερνά Ταρασόφ και Χαγκ
Περνώντας το 5.70μ. ο Καραλής θα σημειώσει ακόμα ένα, ανεπίσημο όμως επίτευγμα. Θα βάλει από κάτω του, τους Μαξίμ Ταρασόφ και Άνταμ Χαγκ. Οι δύο αθλητές έχουν την κορυφαία επίδοση για την ηλικία των 17 ετών με 5.60μ. Μπορεί η επίδοση του Καραλή να καταγραφεί στην κατηγορία των 16χρονων (αυτό θα γίνεται μέχρι και τις 20 Οκτωβρίου 2016 που είναι τα γενέθλια του), ωστόσο όμως δεν παύει να έχει τη σημασία του καθώς στη λίστα με τους κορυφαίους όλων των εποχών σε όλες τις ηλικίες θα καταγραφεί για πρώτη φορά μεγαλύτερη επίδοση από μικρότερο ηλικιακά αθλητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου