ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Συναρπαστικό μήκος και 5θλο, Ali και πάλι στα εμπόδια, ξανά ήττα για Powell







Μετά τα ...ορεκτικά, το παγκόσμιο πρωτάθλημα βρίσκεται σε πλήρη δράση με τους πρώτους -μετά το επικοντώ- τελικούς να προσφέρουν πολλές συγκινήσεις.

Στα 60μ. ανδρών ο Asafa Powell έδειξε έτοιμος επιτέλους για τίτλο. Μετά τα 6.44 στα προκριματικά έτρεξε στον ίδιο ακριβώς χρόνο και στα ημιτελικά δείχνοντας πως μπορεί και καλύτερα και ότι στα 60μ. τουλάχιστον δεν είχε να φοβηθεί κάτι. Όμως δύο ώρες μετά στον τελικό δεν φάνηκε αντάξιος των προσδοκιών καθώς με 6.50 οριακά κατάφερε να κρατήσει τη δεύτερη θέση από τον Ramon Gittens από τα Barbados που συνεχώς βελτιωνόταν κι έφτασε στα 6.51.

Ο Αμερικανός Trayvon Bromell με πολύ καλή αντίδραση πήρε εξ αρχής πρωτοπορία και κράτησε τερματίζοντας σε 6.47 και ατομικό ρεκόρ.
Μετά την τριάδα ακολούθησαν οι Κινέζοι Zhenye Xie και Bingtian Su - ο οποιος είχε κάνει στον ημιτελικό ρεκόρ Ασίας με 6.50. Στη συνέχεια οι άλλοι Αμερικανοί, Rodgers και Bracy ενώ τελευταίος ο Collins που δεν μπόρεσε να να είναι ανταγωνιστικός στην 3η κούρσα κι ενώ είχε τρέξει 6.49 στον ημιτελικό.

Ο αγώνας της ημέρας όμως ήταν το μήκος γυναικών. Η Σέρβα Ivana Spanovic ξεκίνησε εντυπωσιακά με εθνικό ρεκόρ 7,00μ. με την BrittneyReese να δείχνει όμως πως είναι και πάλι όπως παλιά, ξεκινόντας με 6,97μ. Στις πρώτες 4 προσπαθειες δεν άλλαξε κάτι, με τη Reese να φτάνει στα 7,00μ. και αυτή στην 5η προσπαθεια και να υπερτερεί στην ισοπαλία. Στο αμέσως επόμενο άλμα που έκλεινε την προσπαθεια όμως η Spanovic απάντησε με νέο ρεκόρ, 7,07μ. H Reese όμως δεν είχε πει την τελευταία της λέξη. Στο τελευταίο της άλμα έφτασε στα 7,22μ. πετυχαίνοντας την καλύτερη φετινή της επίδοση και 1 μόλις εκατοστό λιγότερο από το εθνικό ρεκόρ και ρεκόρ αγώνων που είχε κάνει στην Κωνσταντινούπολη το 2012 (ενώ είναι η 3η όλων των εποχών μετά τις Drechsler, Chistyakova)

Στα εμπόδια γυναικών η υπόθεση όπως αναμενόταν ήταν αμερικανικη, Όμως η τριάδα δεν μπόρεσε να βρεθεί σύσσωμη στο βάθρο αφού στον τελικό η Harrison που ήταν η καλύτερη στα ημιτελικά με 7.81, έχασε εντελώς το ρυθμό της στο πρώτο εμπόδιο και τερμάτισε τελευταία. Πρώτη ηταν η Nia Ali που κατάφερε να υπερασπίσει τον τίτλο της αν και δεν ήταν φαβορί. Με 7.81 και καλύτερη φετινή της επίδοση έφτασε στο τέλος για να αφήσει δεύτερη τη Brianna Rollins -τη νικήτρια των trials με 7.76- που τερμάτισε 1 εκατοστό πίσω της σε ίδια επίδοση με τον ημιτελικό, σε 7.82.
Η Tiffany Porter από τη Μ.Βρετανία πήρε την τρίτη θέση με 7.90.

Στη σφαιροβολία ανδρών ο ΝεοΖηλανδός Tomas Walsh με 21,60μ. στη δεύτερη προσπάθεια, και τον Αμερικανό Kurt Roberts σε πολύ κακη μέρα να μένει τελευταίος, ουσιαστικά εξασφάλισε απο τα μισά του αγωνίσματος τη νίκη, ενώ στην τελευταία του προσπάθεια έφτασε ακόμα πιο μακριά, στα 21,78μ. κάνοντας και την καλύτερη φετινή επίδοση στον κόσμο.
Τα βακάνια συμπλήρωσαν το βάθρο, με τον Ρουμάνο Andrei Gag με 20,89μ. και 2 εκατοστά περισσότερα από τον Κροάτη Filip Mihaljevic. Ακολούθησε ο κορυφαίος έφηβος, ο Πολωνός Konrad Bukowiecki με 20,53μ.

Στο 5θλο ο αγώνας ήταν αμφίρροπος μέχρι το τέλος. Στα 800μ., η Καναδή Brianne Theisen-Eaton έτρεξε με τη βοήθεια του ρυθμού που έδωσε η Barbara Nwaba σε 2.09.99 και υπερκάλυψε (με 4881β.) τη βαθμολογική διαφορά από τις αθλητριες της Ουκρανίας Alina Fodorova και -κυρίως- Anastasiya Mokhnyuk που πήραν τελικά την 3η θέση (4770β.) και 2η θέση (4847β.) αντίστοιχα με ατομικά ρεκόρ, οι οποίες τερμάτισαν μετά τα 2.20". Η Nwaba πήρε οριακά την 4η θέση από την Zsivoczky-Farkas ενώ ακολούθησαν K.Williams και Lake.

Με λίγη καθυστέρηση και πολλή αγωνία η Eaton περίμενε τα αποτελέσματα που την ανέδειξαν νικήτρια για να αγκαλιαστεί μετά με τις συναθλήτριές της και ιδίως με τη Nwaba -που την ...οδήγησε ουσιαστικά στη νίκη- και βέβαια με τον άνδρα της Ashton Eaton που αγωνίζεται παράλληλα στο 7θλο και θέλει να υπερασπίσει τον τίτλο του και να φέρει και αυτός το χρυσό στην ...οικογένεια. 
Μετά τα 4 αγωνίσματα προηγείται με 3564β., με τον Kurt Felix από τη Γρενάδα να κάνει πού καλή εμφάνιση και μετα και το ύψος όπου πέρασε τα 2,11μ. να είναι στους 3501β. ενώ ακολουθεί ο Ουκρανός Oleksiy Kasyanov με 3420β. 

-> Αποτελέσματα 

Η 3η ημέρα των αγώνων το Σάββατο 19/3 εχει πρωινό και απογευματινό πρόγραμμα.
Το πρωί (από τις 8μμ. Ελλάδος) συνεχίζεται το 7θλο με εμπόδια και επικοντώ, ξεκινανε τα προκριματικά των 60μ. γυναικών, με Schippers και Pierre να ξεχωριζουν -όπως και τα 800μ. γυναικών- ενώ υπάρχει και ένας τελικός με ιδιαίτερο ελληνικό ενδιαφέρον, αυτός του τριπλούν γυναικών.
Στις 20:37 ωρα Ελλάδος η Βούλα Παπαχρήστου αγωνίζεται 12η κατά σειρά από τις 15 του τελικού, με πρώτη τη Βραζλιάνα Costa και τελευταία την Yulimar Rojas από τη Βενεζουέλα που έχει την καλύτερη επίδοση φέτος με 14,69μ. Η Παπαχρήστου που έχει φέτος 14,21μ. -και το όριο για Ρίο- θέλει σαφώς να βελτιωθεί κι άλλο και μπορεί να ελπίζει σε κάτι καλό!

Το απόγευμα εκτός από το 7θλο που ολοκληρώνεται με το 1000αρι, υπάρχουν τελικοί 8 αγωνισμάτων, μεταξύ αυτών το υψος ανδρών όπου (στις 03:22 ξημερώματα Κυριακής για Ελλάδα) αγωνίζεται ο Κώστας Μπανιώτης, 5ος κατά σειρά από τους 12 του τελικού με τον Ιταλό Tamberi και τον Barshim από το Καταρ να κλείνουν τη σειρά και να είναι τα θεωρητικά φαβορί, με τον Μπανιώτη με ατομικό ρεκόρ 2,33μ. φέτος να δικαιούται να έχει υψηλές βλέψεις. Ο πήχυς θα ανέβει διαδοχικά: 2.20-2.25-2.29-2.33-2.36-2.38.

Ακόμα γίνονται οι τελικοί σε 60μ. γυναικών, 400μ. ανδρών, 400μ. γυναικών, 800μ. ανδρών, 1500. γυναικών, τριπλούν ανδρών, σφαιροβολία γυναικών.

Στην αρχή του προγράμματος (02:05 ξημερώματα Ελλάδος) γίνονται τα προκριματικά των 60μ. με εμπόδια ανδρών οπου ο ΚώσταςΔουβαλίδης αγωνίζεται στην 3η σειρά με στόχο μια από τις 3 πρώτες θέσεις, ή τους 4 καλύτερους χρόονους ώστε να προκριθεί στα ημιτελικά της Κυριακής. Αγωνίζεται στον 3ο διάδρομο έχοντας δίπλα του στον 4ο τον κορυφαίο φέτος, τον Γάλλο Dimitri Bascou, ενώ από την άλλη στον 2ο είναι ο Κινέζος Xie, που με τον Ισπανό Contreras και τον Βραζιλιάνο dosSantos είναι οι βασικοί του αντίπαλοι. Με 7.69 φέτος, μια επίδοση καλύτερη -που ιδανικά θα πλησιάζει και το πανελλήνιο ρεκόρ του των 7.69- θα φτάσει τον Δουβαλίδη παραπέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου