ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Μπορούμε μέχρι και 5 μετάλλια!



Από ένα μετάλλιο μέχρι πέντε! Σενάριο επιστημονικής φαντασίας; Σε άλλες εποχές και με άλλα δεδομένα ίσως. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου που διεξάγεται στο Πόρτλαντ και ξεκινά τα ξημερώματα της Παρασκευής δε θα αποτελέσει έκπληξη αν όλοι οι άλτες της ελληνικής αποστολής ανεβούν στο βάθρο των νικητών!
Η Εθνική ομάδα αριθμεί έξι μέλη στο Πόρτλαντ. Από αυτά, μόνο ο Κώστας Δουβαλίδης βρίσκεται εκτός διεκδίκησης μεταλλίου. Πρώτον γιατί αντιμετώπισε πρόβλημα τραυματισμού και δεν προετοιμάστηκε όπως θα ήθελε για τους αγώνες και δεύτερον γιατί οι δρόμοι έχουν τεράστιο βαθμό δυσκολίας, ακόμα και για να μπεις στον τελικό. Όχι μόνο για τον Δουβαλίδη, αλλά για τη συντριπτική πλειοψηφία των αθλητών. Ο πρωταθλητής των 60μ. εμποδίων, σε ιδανικές συνθήκες και δίχως τον τραυματισμό θα μπορούσε να κάνει πανελλήνιο ρεκόρ (7.60). Δυστυχώς όμως στάθηκε άτυχος στο πανελλήνιο του κλειστού στο ΣΕΦ και στο Πόρτλαντ θα κάνει για ακόμα μία φορά, υπερπροσπάθεια και όπου βγει. Η πρόκριση στον ημιτελικό θα είναι τεράστια επιτυχία δεδομένων των συνθηκών.
Στα άλματα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Τα ξημερώματα της Παρασκευής (04:05), τρεις από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου στο άλμα επί κοντώ θα φορούν τα γαλανόλευκα και θα διεκδικούν θέση στο βάθρο. Στους άνδρες ο Κώστας Φιλιππίδης έχει αποδείξει ότι μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε αθλητή στον πλανήτη, με τον Λαβιλενί να μην αισθάνεται και τόσο άνετα κάθε φορά που αντιμετωπίζει τον Έλληνα πρωταθλητή. Το 2014 στο Σόποτ, ο αθλητής του Δημήτρη Κυττέα έκανε τον τέλειο αγώνα και κέρδισε το χρυσό μετάλλιο. Στο Πόρτλαντ, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την επανάληψη του προ διετίας θριάμβου. Λαβιλενί, Μπάρμπερ, Κέντριξ και Μπραζ είναι οι μεγάλοι αντίπαλοι του Φιλιππίδη που βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση. Το αγώνισμα θα ξεκινήσει από το 5.40μ. και συμμετέχουν 14 αθλητές. Η τακτική στα άλματα θα παίξει μεγάλο ρόλο καθώς ανάμενονται… ισοβαθμίες. Το αγώνισμα φέτος είναι πιο δυνατό από ποτέ και τα μετάλλια προβλέπεται να κριθούν πάνω από το 5.85μ. ύψος που το έχει ο Φιλιππίδης.
Παράλλημα με το αγώνισμα των ανδρών, θα διεξάγεται και αυτό των γυναικών σε δεύτερο στρώμα που έχει ήδη στηθεί ειδικά για αύριο. Αυτός ο τελικός πρόκειται ξεκάθαρα για μονομαχία Ελλάδας – ΗΠΑ με την Μούρερ να ελπίζει να μπει σφήνα στις Ελληνοαμερικανίδες με την εμπειρία της, καθώς μέχρι στιγμής δε δείχνει να είναι καλά. Αντιθέτως σε φοβερή κατάσταση είναι η Σουρ και η Μόρις από τις ΗΠΑ και το ελληνικό δίδυμο Στεφανίδη-Κυριακοπούλου. Το αγώνισμα θα θυμίσει το παιδικό παιχνίδι… μουσικές καρέκλες. Γύρω γύρω όλοι μέχρι να δούμε στο τέλος της μουσικής ποια από τις τέσσερις θα μείνει εκτός βάθρου. H Σουρ έχει κάνει 5.03μ. φέτος αλλά στις μεγάλες διοργανώσεις, με εξαίρεση τους Ολυμπιακούς του 2012, δεν τα πάει και τόσο καλά. Στους Παναμερικανικούς του 2015, έχασε από Σίλβα και Μούρερ κάνοντας μόλις 4.60μ. και αδυνατώντας να περάσει το 4.65μ.! Όσο για τη Σάντι Μόρις, πρόκειται για φοβερό ταλέντο αλλά δεν έχει την εμπειρία των ανταγωνιστριών της και παρά το 4.95μ. δεν αποκλείεται να… κλατάρει. Το σενάριο να καταλήξουμε σε μονομαχία Στεφανίδη-Κυριακοπούλου για το 1-2 δεν είναι μακρινό. Οι ελληνικοί εμφύλοι στον στίβο, μόνο σε καλό μας έχουν βγάλει (διαβάστε εδώ).
Η…αμερικανοθρεμμένη Στεφανίδη έχει κάνει εξαιρετική προετοιμασία, ατομικό και πανελλήνιο ρεκόρ στα 4.90μ. και έδειξε ότι μπορεί να περάσει και τα 5.00μ. Έχει προσέξει μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια και είναι έτοιμη να αγωνιστεί στον απογευματινό τελικό. Η αποτυχία του Πεκίνου την έκανε πιο σοφή και σαφώς πιο προσεχτική στο σχεδιασμό. Από την άλλη, η Κυριακοπούλου είναι η γνωστή… Κυριακοπούλου. Στον ανοιχτό στίβο πέρσι, ανέβηκε στο βάθρο, σε όλους τους αγώνες που έδωσε. Έχει κάνει ατομικό στον κλειστό με 4.81μ. και αν τα τρεξίματα της βγουν καλά από την αρχή, θα είναι στα μετάλλια.
Την πιο… αποφασιστική προετοιμασία από όλους την έκανε ο Κώστας Μπανιώτης. Ο αθλητής του Γιώργου Τσούγκου πήγε στο Γιουτζίν και προπονήθηκε μαζί με τον Τζες Γουίλιαμς, έχοντας κάνει μια σειρά από εξαιρετικούς αγώνες, χάνοντας το 2.35μ. για πολύ λίγο. Βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση της καριέρας του και μπορεί να κάνει 2.36μ. που θα τον ανεβάσει στο βάθρο των νικητών.
Από τους αντιπάλους του, ο Ταμπέρι είναι σε τρομερή κατάσταση και δεν αποκλείεται να κάνει και 2.40μ. Από την άλλη, ο Μπαρσίμ δεν έκανε πολλούς αγώνες καθώς επέλεξε να είναι ξεκούραστος αποφεύγοντας τα πολλά ταξίδια που τον καταπόνησαν πέρσι. Ο Καταριανός είναι αυτός που θα μονομαχήσει με τον Ταμπέρι για το χρυσό. Το χάλκινο μετάλλιο είναι ανοιχτό για όλους, φυσικά και για τον Μπανιώτη.
Η πιο τυχερή από όλους της ελληνικής αποστολής, είναι η Βούλα Παπαχρήστου. Το τριπλούν των γυναικών θα διεξαχθεί χωρίς την παγκόσμια πρωταθλήτρια (Κόνεβα), την αήττητη Ιμπάργκουεν, τη Ριπάκοβα, τη Μινένκο και τη Σαλαντούχα. Αν η αθλήτρια της ΑΕΚ επαναλάβει την κορυφαία της φετινή επίδοση (14.21μ.) έχει μεγάλες πιθανότητες να βρεθεί στο βάθρο. Η Ρόχας από τη Βενεζουέλα είναι το μεγάλο φαβορί και μάλλον έχει καπαρώσει το χρυσό. Από κει και πέρα όλα είναι ανοιχτά.
Συντονιστείτε στην ΕΡΤ για να παρακολουθήσετε τις προσπάθειες των αθλητών και αθλητριών μας και φυσικά να μην… απομακρύνεστε από το Sportsfeed καθώς θα υπάρχει συνεχής ροή με αποκλειστικό ρεπορτάζ από το Πόρτλαντ για τις προσπάθειες των Ελλήνων και όχι μόνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου