ΤΜΗΜΑ ΣΤΙΒΟΥ

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

Πόλεμος στο ταρτάν

Justin+Gatlin+Usain+Bolt+Jamaica+seen+winning+9eMa3H7Pjfwl
Η Puma έχει τον κορυφαίο όλων, Γιουσέιν Μπολτ. H Adidas τον εξαιρετικό φέτος Κιμ Κόλινς. Κάποιον έπρεπε να πάρει και η Nike ενόψει του παγκοσμίου πρωταθήματος και αποφάσισε να υπογράψει με τον Τζάστιν Γκάτλιν, ενώ ήδη είχε και τον Τάισον Γκέι.

Όσο θα πλησιάζουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο, τόσο θα φουντώνει ο πόλεμος των κολοσσών της αθλητικής ένδυσης. Άπαντες θέλουν να υπογράψουν με τους σταρ που θα πρωταγωνιστησουν τον επόμενο 1,5 χρόνο. Η Puma προ πολλού έχει δέσει τον… γάιδαρο της με τον Γιουσέιν Μπολτ. Ο Τζαμαϊκανός εισπράττει περισσότερα από 4,5 εκατομμύρια ευρώ για όσο θα αγωνίζεται, ενώ από τη στιγμή που θα κρεμάσει τα spikes του, θα εισπράττει εφ’ όρου ζωής 1,5 εκατομμύριο ευρώ για να είναι ο πρεσβευτής της εταιρείας. Πολύ δυνατά στα σπριντ και η Adidas η οποία ξεκίνησε πρώτη την ιστορία των σπριντ με τον Τζέσε Όουενς και συνεχίζει επανδύοντας σε πολλούς αθλητές του στίβου και φυσικά σπρίντερ. Κιμ Κόλινς και Γιόχαν Μπλέικ μερικοί από τους πρωτοκλασάτους αθλητές του γερμανικού κολοσσού. Η Νο1 εταιρεία στον κόσμο, δεν μπορούσε να μείνει αμέτοχη, άλλωστε η έδρα της βρίσκεται στην καρδιά του παγκόσμιου στίβου. Το Όρεγκον.
Γνωρίζοντας καλά πως το Νο1 αγώνισμα στον στίβο, σε παγκόσμιο πρωτάθλημα αλλά και Ολυμπιακούς Αγώνες είναι τα 100μ. η Nike φρόντισε να γεμίσει το… οπλοστάσιο της υπογράφοντας συμφωνία χορηγίας με τον κορυφαίο σπρίντερ του 2014. Τον αμφιλεγόμενο Τζάστιν Γκάτλιν.
Ο 33χρονος Αμερικανός, κυριάρχησε σε 100μ. και 200μ. το 2014, με τον Γιουσέιν Μπολτ όμως απόντα. Παρ’ ολ’ αυτά για τους ειδικούς αποτελεί φαβορί για να κάνει το νταμπλ σε 100μ. και 200μ. στο παγκόσμιο του Πεκίνου. Το πρόβλημα με τον Γκάτλιν είναι πως έχει βρεθεί να κάνει χρήση απαγορευεμένων ουσιών δύο φορές και τιμωρήθηκε με ισόβιο αποκλεισμό ο οποίος έγινε τελικά οκτατετής, ο εξής… τετραετής (2006-2010) λόγω συνεργασίας με τις αρχές.
Ο Γκάτλιν ανήκε στην ομάδα της Nike πριν τιμωρηθεί για δεύτερη φορά και όταν επέστρεψε το 2010 χορηγός του ανέλαβε η κινέζικη εταιρεία Xtep.
Όσον αφορά τον Τάισον Γκέι ο οποίος έχασε τη χορηγία του από την Adidas όταν βρέθηκε ντοπαρισμένος, εκπρόσωπος της Nike δήλωσε πως ο Αμερικανός φέρει το σήμα της εταιρείας καθώς προπονητής του είναι ο Τζον Σμιθ τον οποίο χορηγεί η Nike.
Η κριτική που ασκήθηκε παγκοσμίως στην αμερικάνικη εταιρεία, κυρίως από μέλη της κοινότητας του στίβου ήταν έντονη, ωστόσο όμως στην πόλεμο του ταρτάν, όταν έχεις την ευκαιρία να υπογράψεις με έναν αθλητή που είναι το φαβορί για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στα 100μ., δεν την αφήνεις να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου